Inget renoveringsarbete som kräver styrelsens godkännande enligt nedan får påbörjas utan skriftligt medgivande. För att styrelsen ska kunna godkänna renoveringsarbetet så krävs en fullständig ansökan. Medlem som planerar att renovera eller bygga om sin lägenhet skall informera sig om föreningens stadgar samt de lagar och normer som gäller.
Innan renovering påbörjas ska information om genomförandet anslås vid trapphusets informationstavla. Anslaget ska innehålla hur länge arbetet är tänkt att pågå, vilken firma det handlar om samt kontaktuppgifter till medlemmen. Informationen får inte anslås i hissarna, eftersom färgen släpper p.g.a. tejpen.
Styrelsens tillstånd för renovering krävs för:
Åtgärder som inte kräver styrelsens tillstånd:
För målning, tapetsering eller ny golvbeläggning behövs ej styrelsens tillstånd. Kontakta alltid styrelsen om du är osäker på huruvida tillstånd krävs.
Ansökan om renovering:
Ansökan om renovering ska skickas till styrelsen minst en månad innan arbetet påbörjas och vara komplett för att styrelsen ska kunna behandla ärendet.
Ansökan ska skickas till renovering@brfhaubitsen2.se.
För att anses som en komplett ansökan ska den innehålla:
Vid komplett ansökan behandlar styrelsen ärendet på nästkommande ordinarie styrelsemöte.
Stadgar, lagar och regler:
Samtliga renoveringar som genomförs i föreningen ska följa nedan regelverk och riktlinjer, eller de för renoveringen gällande regelverk även om det inte framgår nedan.
Information om kvalitetskrav samt behörighets- och kompetenskrav finns att hämta från följande organisationer:
Under pågående renovering:
För att visa respekt för andra som bor i föreningen måste samtliga arbeten som ska göras i lägenheterna följa nedan riktlinjer.
Vid renoveringar av exempelvis kök eller badrum, där medlem behöver få vattnet avstängt, så måste medlem anmäla detta till styrelsen och Nabo. Detta för att vattenavstängningar ska aviseras i god tid till övriga boende, så att man kan vara förberedd på att vattnet kommer att vara avstängt under en viss tid. Avisering ska ske senast tre dagar i förväg, vilket innebär att ni måste kontakta Nabo/styrelsen ytterligare några dagar innan vattenavstängningen ska ske.
Nabo ska genomföra vattenavstängningen, för att undvika att det blir skador eller fel på våra vattenledningar, vilket kan leda till stora kostnader och besvär. Medlem kommer att debiteras för den kostnad som Nabo tar ut för att genomföra vattenavstängningen. Medlem eller privata entreprenörer som medlem anlitar vid renovering får inte själva stänga av vattnet.
Övrigt om renoveringar:
Byte av ytterdörr
Vid byte av ytterdörr skall dörr och dörrkarmens färg vara mörkbrun och i övrigt motsvara utseendet på övriga dörrar.
Byte av köksfläkt
Köksfläktar skall vara av typen recirkulerande kolfilterfläkt och får ej anslutas till husets ventilationssystem.
WC och dusch för hantverkare
För hantverkarna som utför arbetet finns det toalett i källaren, där de även kan duscha och byta om. Dessa ligger mitt emot tvättstugan på Furusundsgatan och innanför dörren till cykelrummet på Rindögatan.
Speciellt gällande renovering av våtrum
De flesta badrum renoverades i samband med stambytet runt 1990 enligt då gällande byggstandard. Sedan dess har en del skett och nya regler gäller. Det är därför brukligt att byta golvbrunn i samband med att nytt tätskikt skapas i våtutrymmet. Den konstruktion som fastigheterna har innebär att byte av golvbrunn enbart kan göras underifrån, och alltså påverkas även den boende i underliggande lägenhet. Styrelsen är mycket mån om att anslutningen av den nya golvbrunnen till föreningens stammar utförs på rätt sätt. Vid behov kan därför föreningen eller föreningens företrädare kräva att få komma in i underliggande lägenhet för att utföra arbete vid byte och anslutning av golvbrunn till föreningens stammar enligt stadgarna 16§. Notera att den som genomför badrumsrenovering även är ansvarig för återställande av tak i underliggande lägenhets badrum.